MATS LINDFORS FOTOGRAFI

PROFESSIONELL SKÄRGÅRDSFOTOGRAF - NATURFOTOGRAF - LANDSKAPSFOTOGRAF - I 25 ÅR

11 mars 2011

Kalla konceptuella fotografier - som kalkylark fyllda med siffror

Kalla konceptuella fotografier, kalla som kalkylark fyllda med intetsägande siffror, det håller fotografinscenen på att förändras allt mer till. Man ska koppla bort den kännande delen hos sig själv när man ser bilderna och ta in dem endast intellektuellt. Ett slags fjärmande mot verkligheten. Som att bli instängd i en kokong.

Den allra finaste egenskapen hos människan är den medkännande delen tycker jag, och det rimmar mycket illa mot den nya intellektuella bildtrenden. Jag tittade nyss på några bilder av årets Hasselbladspristagare Walid Raad och blev varse insikten. Den klassiska sortens krigsfotografi bygger på känslor och närvaro, hos Raad var de bortraderade.

Jag ser allt fler fotografer slå in på samma bana, där jag tycker att de misslyckas totalt med att förmedla något intressant i sina bider. Känslorna bortplockade.

Yta, bara en kall ointressant yta, är det enda som blir kvar. Men det kanske också återspeglar den kalla ekonomifokuserade politiken på något sätt. Vi kommer kanske allt längre från varandra, alla nya sociala medier till trots?

DN skriver om Hasselbladspristagaren.

Inga kommentarer: