Det verkar kanske så enkelt. Alla har nog tagit en bild på en vidunderlig storslagen vacker utsikt. Och nöjt sig med det. Men tyvärr så brukar dom bilderna oftast falla platt till marken. Trots att det egentligen verkar vara så väldigt enkelt. För den kräsna bildbetraktaren så behövs det något mer för att bild ska bli intressant än bara en utsikt rakt upp och ner.
Jag har många gånger bevittnat busslaster med turister som har stått på Fjällgatan i Stockholm och alla har tagit samma bild över Stockholms ström. Lika är det i Stockholms skärgård, besökarna går upp den högsta bergsknallen och tar ett foto över fjärdarna. Och en del går upp på de större bergstopparna och tar en bild på utsikten efter dagar av vandring. Alla har det gemensamt att det är mycket svårt att få till en intressant bild med ett eget personligt uttryck. Tro mig, jag har själv misslyckats massor av gånger.
Det behövs ofta något alldeles extra speciellt som lyfter en utsiktsbild till en intressant och riktigt bra bild. Där är ljuset en av de viktigaste ingredienserna. Väderleksförhållandena är en annan. Och så klart själva utsnittet, kompositionen, rytmen, färgerna och tonerna.
Bilden från Kalvfjärden i Stockholms skärgård får illustrera en av mina lyckade utsiktsbilder. Fotograferades en stund efter solnedgången i juni. Bilden har används av WWF inför en kampanj om Sveriges pärlor.
Klicka på bilden för att beställa den som fotoprint eller för att köpa en bildlicens.
Jag har över tjugo års erfarenhet av att sälja printar som fotokonst. Drev ett eget galleri med min fotokonst på Södermalm I Stockholm i dryga sju år. Bilderna går att finna hela Sverige och i flera av världens länder.