MATS LINDFORS FOTOGRAFI

PROFESSIONELL SKÄRGÅRDSFOTOGRAF - NATURFOTOGRAF - LANDSKAPSFOTOGRAF - I 25 ÅR

28 oktober 2011

Bli en fotograf i toppklass på 10.000 timmar

Hur blir man en fotograf i toppklass? Det är en fråga som nog många fotointresserade ställer sig. Men svaret vill man kanske inte längre veta. Det tar minst 10.000 timmars intensivt bildarbetande. Det påstår Anders Ericsson, professor i psykologi som har forskat på expertprestationer under många år. Läs gärna artikeln "Övning i 10.000 timmar slår medfödd begåvning" i SvD.se. Ofta så tror man att de som är riktigt duktiga på något har en medfödd talang och underskattar all tid som är nedlagd på att träna och öva.

Detta får mig att tänka på min egen utveckling som fotograf. Mina första fotografier i tidiga tonåren visar inga tecken alls på att jag skulle kunna bli fotograf överhuvudtaget. Bilderna var i allra högsta grad medelmåttiga. Men så hände något som skulle förändra mig. Jag fick följa med in i Bagarmossens skolas mörkrum. Där fick jag se fotopapper belysas och läggas i framkallningsbad och bilder började sakta att träda fram. Det var ett magiskt ögonblick för mig och sedan dess har jag alltid sett på bilder på ett helt annat sätt. Det ögonblicket öppnade både mina ögon och min bildkänsla. Ett avgörande ögonblick för mig i livet. Jag ville bli fotograf.

Sedan följde många intensiva timmar med fotograferande och bildtränande under tonåren. Och resultaten lät inte vänta på sig. Jag imponerade på hela min omgivning med mina bilder. Jag tänkte aldrig på hur många timar jag lade ned på min hobby. Men fotointresset upptog all min lediga tid. Nu har jag med råge passerat 10.000 timmars fotograferande och bildjobbande. Och det känns fortfarande som om jag lär mig nya saker hela tiden. Det finns så mycket kvar att lära. Det finns inga genvägar. Det är bara att jobba, jobba, jobba. Och om jag har blivit en fotograf i toppklass eller inte är upp till bildbetraktarna att avgöra.

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Joo, visst, självklart, att övning ger färdighet, oavsett vad det gäller.
Men samtidigt, den begåvningen, som faktiskt finns, den kan inte läras..däremot kan den förbättras genom att öva den tekniska tekniken. Själva bildseendet.. det finns där..eller inte.

//Boije

Landskapsfotograf Mats Lindfors sa...

Jo, man behöver säkert ha en viss grundtalang eller fallenhet. Intressant ändå vad man ändå tycks kunna träna sig till. Men två års gitarrspel fick mig inte ens att kunna spela "Gubben Noak". Det var helt omöjligt.