BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

12 december 2010

Inte bara flax för fågelfotografen Brutus Östling

Av en händelse så kom jag att bli tipsad om att Brutus Östlig var med i "Mitt i naturen" som finns att se på SVT-play till den 8 januari. Brutus är ju en av de få i Sverige som tar bilder som fungerar och som jag beundrar mycket för hans egna stil att plåta fåglar. Han gör det på sitt sitt sätt och når dit inga andra har gjort tidigare i vårt land. Han har energin, kunskapen, envisheten och koncentrationen som behövs för att nå ett bra resultat. Men en del av det goda resultatet beror också på rena flaxen, tillfällen han inte missar att ta vara på.

Det är alltid oerhört givande att se de mest drivna och skickliga prata om sitt skapande. Jag känner en stor tacksamhet av att ha fått se det fina programmet.

Ibland hamnar en fågel även på mina bilder. Men jag har givetvis inte samma medvetenhet om vad jag sysslar med när jag fotograferar fåglar som Brutus har. Jag har mina ögon öppna och ser tillfällen som känns bra och följer min känsla. Man kan komma en bit med det också plus lite extra flax kanske.

Den viktiga blicken, kontakten med fågeln som Brutus pratade om, finns även här även i min bild och fågelögat är nästan mitt i bildcentrum, vilket enligt de flesta kompositionsregler är dåligt. Men det blev pricken över i denna gång. Så kan det vara med regler, dom är till för att brytas. Bilden är en av mina mest omtyckta.