BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

18 september 2011

Kolossalt trött på den svenska fotoscenen för tillfället

Enkelriktat, dystert och gärna suddigt. Så känns den svenska fotoscenen. Men det kanske bara är en förutfattad mening för jag har inte orkat gå att se någon utställning på länge mer än Modernas i förra helgen. Men antagligen har jag rätt. Jag tror att jag inte längre har något att hämta ur detta snäva urval som anses speciellt fint. Just nu vill jag se vackra och livsbejakande bilder. Det brukar vara ont om den sorten på gallerierna. Rätta mig gärna om jag har fel. Och de mest ointressanta bilderna överhuvudtaget verkar oftast komma från utexaminerade elever från Göteborgs Fotohögskola.

En konstnärsvän påpekade i början på året att mycket inom den svenska fotovärlden såg ut som misslyckade foton. Sådana bilder som man förr i världen fick lämna tillbaka hos fotohandlaren och slapp betala för. Misslyckade foton som  hamnade i papperskorgen. Men nu hänger dom på gallerierna. Det ligger mycket sanning i detta tycker jag.

Världen är brokig och full av olika känslor, platser och uttryck. Varför kan det inte få synas i gallerivärlden? Allt är inte dystert och svårt alltid. Jag tror att det kan finnas en stark beröringsskräck för allt som ligger nära och kan misstänkas likna Hötorgskonst.

En sen sommarkväll på Ut-Fredel i Stockholms skärgård

2 kommentarer:

Lena Källberg sa...

Jag tror nog att det verkligen är så att de misslyckade bilderna är inspirationen till de nutida bilderna, om jag nu tänker på samma bilder som du gör. Man tittar på utrensade bilder och skrattar åt hur dåligt och tokigt det kunde gå förr, när man inte hade en kamera som tänkte åt en... och det uttrycket vill man åt. Tror jag. Men det saknas något viktigt, och det är humor, värme, charm. De gamla "misslyckade" bilder som finns kvar att inspireras av har förmodligen blivit fel av en slump och ibland hjälper slumpen fotografen på traven. Men om man försöker att medvetet skapa samma dåliga bild, så blir det liksom inget kvar.
Tänker jag när jag ser en hel del av det nya i fotoväg som produceras.

Landskapsfotograf Mats Lindfors sa...

Precis Lena, det finns liksom oftast ingeting där. Jag blir så bedrövad av att se sådana bilder alldeles för ofta.