BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

07 juni 2014

Funderingar över en kväll på Moderna Museet

Moderna Museet i Stockholm har fri entré varje fredag mellan 18.00-20.00 till sina samlingar. Ett utmärkt påfund som har varat något år nu. Igår kväll var jag där.

Henri Matisse "Marockanskt landskap" från 1912

Den första bild som riktigt tog tag i mig under kvällens besök var Henri Matisse "Marockanskt landskap" från 1912. Jag tror att jag stod och begrundade det över fem minuter helt stilla. Vilken fantastisk bild! Och fram till ungefär den tiden så skapades många fantastiska verk av konstnärer världen över, det tror jag att de flesta kan hålla med om. Och så hade det hållit på i århundranden.

Hängningen på Moderna är efter en tidsaxel där man ser konstens utveckling och förändring. Mycket bra tycker jag. Det får mig att inse att mina upplevelser av konsten avtar ju mer vi närmar oss nutiden. Är det bara jag som upplever det så? Nutidskonsten känns inte alls lika intressant, varför? Hur många kommer att tycka mycket bra om vår nutidskonst om hundra år? Inte många är min gissning. 

Henri Matisse "Marockanskt landskap" ser minst tio gånger bättre ut på Moderna Museets vägg än på webben. Gå gärna dit själv och se skillnaden.

Inga kommentarer: