BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

04 januari 2011

Vad har talang för betydelse för skapandet?

Under kvällen läste jag en mycket bra text om talangens betydelse för att kunna ta riktigt bra fotografier och bli en framgångsrik fotograf skriven av landskapsfotografen Alan Briot. Vad är egentligen talang och behöver man ha det för att kunna ta riktigt bra bilder? Är det inte en bra kamera som gör det enkelt att lyckas? Läs "Rethinking about talang" av Alan Briot.

För några år sedan trodde jag inte alls på talangens betydelse, utan enbart på hårt och långvarigt arbete. Nu är jag inte lika säker på den saken längre. Alan Briot verkar ha fått kämpa hårt för att kunna ta sina riktigt fina bilder. Men han var envis och gav inte upp. Det satt långt inne för honom. För mig verkar det ha varit lättare trots att jag inte hade en endaste timme fotoutbildning.

Här tar jag med några kloka citat som Alan använder i sin artikel.


I believe that every person is born with Talent
Maya Angelou

Talent is cheaper than table salt. What separates the talented individual from the successful one is a lot of hard work.
Stephen King

The real issue is not talent as an independent element, but talent in relationship to will, desire, and persistence. Talent without these things vanishes and even modest talent with those characteristics grows.
Milton Glaser

2 kommentarer:

Göran sa...

Tycker både King och Glaser säger ungefär samma sak på olika sätt. King är kanske lite mer spot on.

Ibland känns det som att det är enkelt att ha talang/tur i början men när man sedan vill få fram en effekt och har en tydlig bild av vad man vill åstadkomma då kommer det hårda jobbet in. För mig blev det en lång period av ganska tråkiga bilder med hyfsad teknik.

Kan inte riktigt säga var jag befinner mig nu men lyckas åtminstone få bilden i huvudet att faktiskt ta form på det digitala negativet :)

Fotograf Mats Lindfors sa...

Blev väldigt inspirerad av artikeln. Intressant ämne att fundera över. Mina första rullar i fjortornåsåldern var gräsliga. Men vändningen kom ganska snabbt och hur det gick till har jag ingen aning om.

Att få fram det man vill, det tar nog lång tid att nå. Mitt huvud hänger ofta inte med vid fotograferandet det är något som tar över. Och var jag befinner mig är svårt att veta. På väg...