BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

04 december 2010

Anna-Maria Hilborn på Art Concept Store gav mig ny energi

Mycket bildtrött, i motvind med åtta minusgrader, knallade jag västerut längs med Åsögatan på väg mot Götgatan. Nä, inga gallerier idag, jag orkar inte, tänkte jag. Måste vila ögonen. Men så gick jag förbi ett gallerifönster där min blick föll in på en enastående fin bild. Då blev jag tvungen att gå in på galleriet, Art Concept store, och ta en närmare titt. Och det ångrar jag inte. Bilden visade sig vara "when i came it was all empty", en målning av Anna-Maria Hilborn. Och hon hade många fler fina bilder, ovanligt bra för att komma från en blott 25-årig konstnär. En mycket trevlig ny bekantskap i bildvärlden.

Det kanske alltid är så att bra bilder ger energi och dåliga tar. Jag fick en riktig kick i alla fall och kom tillbaka till mitt eget fotogalleri österut på samma gata med förnyad energi.

Är det inbillning, men jag tycker det är mycket vanligare att jag hittar intressant Svenskt måleri än Svenskt fotografi. De fotografer i Sverige som gör bra ifrån sig med konstinriktning är lätträkande, kanske ett tiotal. Men betydlugt många fler försöker och lyckas bara lite mer än halvdant tycker jag, trots att en del t.o.m. får priser och blir väldigt uppmärksammande. Det är bit kvar att ta sig för de flesta innan deras bilder fungerar. I alla fall i mina ögon. Men jag tror att jag är ruskigt kräsen. Men varför ska man inte vara det? Finns det t.ex. någon Svensk fotograf i 25-årsåldern som kan göra bilder som fungerar? Tror knappast det. 

Inga kommentarer: