BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

LANDSKAP & SKÄRGÅRDSFOTOGRAF - LITE BILDER TANKAR OCH FUNDERINGAR

10 januari 2020

Himlen färgades röd och alla blev fotografer

En ovanligt röd solnedgång den 2 januari i år fick sociala medier att börja färgas i rött. Dom röda bilderna började snabbt att dominera flödena på Facebook och Instagram. Även nyhetsprogrammen på tv visade bilder på den röda himlen. Av alla bilder som jag såg var ingen en "bra bild" (enligt mig) utom kompisen och fotografen Filip Meneses, @menesesfilm på Insta.

Den aktuella röda eftermiddagen stod jag illa placerad på en balkong i Gävle och tog ingen bild alls. Det måste till något mer än bara en röd vacker himmel för att jag ska ta en bild. Jag vill alltid få till en komposition och kunna använda den röda himlen till att uttrycka något.

Dagen efter funderade jag på om den röda solnedgången skulle upprepas igen. För att var beredd så tog jag en promenad i Boulognerskogen och inväntade skymningen. Jag bestämde mig för att använda skulpturerna Musicerade änglar av Carl Milles i bilden, om den nu skulle bli någon röd solnedgång igen. Jag gick där och väntade och väntade, det tog verkligen tid för att det skulle börja hända något på himlen igen. Några moln blev röda, men hade inte alls samma omfattning som dagen innan. Men det passade mycket bättre till den bild som jag hade tänkt att ta. Den röda musiken.

Musicerande änglar av Carl Milles © fotograf Mats Lindfors Webbkusten