BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

22 juli 2015

Så dålig är kameran i den fina mobiltelefonen

Med jämna mellanrum så tar jag bilder med mobilen. Mest bara minnesbilder. Det år ju så enkelt. Bara titta och trycka. Och så är bilden klar. Men ibland så resulterar det i att jag tar bilder också med den digitala spegelreflexen vid samma tillfälle. Så blev det vid Sandbankarna i norra Uppland i söndags.

Jag var riktigt nöjd nöjd med mobilbilden från min Sony Xperia Z2, en av marknadens bästa mobilkameror. Och lade ut den på Instagram. Men när jag senare jämförde bilderna från mobilen och den riktiga kameran så är det en gigantisk skillnad i kvalitet. Se och tyck själva.

Jämförelsen är kanske orättvis. Från mobilen är bilden obearbetad rätt ur kameran. Medans bilden från spegelreflexen är i raw-format justerad och bearbetad en aning i Lightroom och sedan exporterad som jpg. Men ändå. Skillnaden är gigantisk. Ändå är båda bilderna fotograferade i runt 20 MP.

Man kan säga att detta är en test mellan att fotografera snabbt med minimal ansträngning mot att arbeta med att göra riktiga bilder. Det blir helt enkelt en jäkla skillnad.


1 kommentar:

Kameratrollet sa...

Du har inte testat med råformat i mobilen än då?