BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

02 maj 2010

En vy från Slussen som försvinner?

Den här vyn har jag sett sedan jag var ett litet barn. Jag har tagit den för given. En typisk vacker Stockholmsvy. Öppen med saltsjön och Skeppsholmen synlig. Men snart står det kanske en radda med nya och antagligen fula hus och blockerar utsikten. Och Katarinahissens stålskelett ska visst byggas in. Urknäppt. Det är så här den ska se ut. Bron däruppe ser ut att ligga i luften. Trolleri.

Ibland så får jag känslan av att arkitekterna på Hansatiden var bättre yrkesmän för människor än vad de nutida är. Det som byggs ska byggas för vanliga människor tycker jag. Inte för att utmärka sig hos kollegor världen över.

Nya Slussen verkar att att bli ett nytt slags Brunkebergstorg. En plats där ingen människa vill vara. Det är vad jag fasar för.

1 kommentar:

Herbert, Tingesten sa...

Där du står, vid busshållplatsen, kommer du att se ena hörnet på ett femvåningshus enligt senaste plankartan. Husets vänstra kant kommer att gå ungefär mitt emellan KF-huset och Katarinahissen, så själva hissen kommer att synas mot samma blåa och fina bakgrund som på din bild.

Utnyttjar man den maximala bygghöjden så kommer huset att nå uppskattningsvis halvvägs upp till gångbron i den här vinkeln.

Och nej, stålskelettet ska inte byggas in. Jo, nertill, där det är inbyggt redan idag (hissen går ju hela vägen ner till kajplanet).