BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

20 april 2010

Helgens gallerispaning med foto och måleri
Lördagens gallerispaning floppade lite. Staden visade inte sin bästa sida under molnen. Kall, dammig och kontrastlös.

En humörsänkare blev, oväntat, den japanska fotografen Keizo Kitajima på Gun gallery. Föll mig inte så värst i smaken. Ett pågående högljutt mobilsamtal som ekade mellan väggarna, där gårdagskvällens äventyr avhandlades, gjorde inte saken bättre. Den ordinarie personalen var ledig.

Traskade därifrån upp till Galleri Boman för att återse Maria Miesenberger en andra gång. Och det mycket fina intrycket jag hade fått första gången bestod.

Efteråt tog jag mig ned till Nybroviken där det var en fotoutställning "nownownow" med mycket stora bilder utomhus av fotografen Jacob Felländer. Han hade satt ihop många små bilder och på så sätt skapat jättebilder med skeenden och förskjutningar. Bitvis spännande, men jag kunde aldrig riktig komma in i bilderna och dom blev mest som snygga bakgrundsbilder som inte riktigt engagerade. (Bilden i mitten)

Nästa dag, en skön söndagspromenad i skarp sol ned till Galleri Kontrast vid Slussen som visade Årets bild 2010, förra årets bästa pressbilder. Jag hade inga förväntningar alls eftersom det är en bildgener som intresserar mig mycket lite. Oftast mest bara bilder på människor med makt eller som offer, alla i samma stil.

Årets vinnande bild av Henrik Montgomery tyckte jag var en tråkig historia på ett gäng trötta makthavare. Totalt ointressant bildmässigt. Bild som registrering. Enligt min mening så fanns det bara en riktigt, riktigt bra bild där och det var Magnus Wennmans vinnare i porträttklassen. Helt suverän. Jag gick därifrån ändå glatt överraskad av att ändå ha sett en riktigt, riktigt bra bild. Det hade jag inte väntat mig.

När jag ändå kom ut på Hornsgatan var det lika bra att titta in i några av gallerierna västerut. Knallade upp för puckeln och in på Galleri Hera där Mikael Jacobsson ställde ut målningar som hade mycket fotokänsla i sig. Dom var magnifika. Jag blev riktigt tagen. Utställningen pågår till den 5 maj. Det blev helgens bästa överraskande upplevelse. Jag kände mig mycket nöjd med att hittat en ny kunnig och mycket intressant bildmakare. (Bilden längst ned är en av Mikaels målningar.)

2 kommentarer:

Otto Lindstam sa...

Var just på Mikaels utställning och jag håller med. Fantastisk!
/Otto

Mats L sa...

Vad kul att du också tyckte det.