För några tiotal år sedan fick jag syn på två bilder som Robert Capa hade fotograferat under Spanska inbördeskriget. Dom var anslående lika, fotograferade till synes på samma plats och visade båda en fallande soldat. Det kändes konstigt tyckte jag. Var dödskjutningarna verkligen äkta? De verkade arrangerade. Nu dök bilderna upp igen i NYTimes. Diskussionerna har under åren gått heta om bildernas sanningshalt. Det skriver nu NYTimes om.
Jag kunde inte låta bli att lägga ihop de två bilderna i Photoshop och göra den övre halvgenomskinlig så att man ser att platsen där båda bilderna togs är identisk. Det känns lite skakande att upptäcka att bakgrundselementen passar så väl ihop. Hur sannolikt känns det nu att bilden "fallande soldat" är äkta och sann? Att den verkligen visar en soldat som just har blivit träffat av ett dödande gevärsskott? Jag är ledsen, men jag kan inte längre tro på den kända bildens sanningshalt. Av någon anledning så finns inte filmen längre kvar så den skulle kunna undersökas för att få ytterligare klarhet.
Läs själv i NYTimes och försök att bilda din egen uppfattning.
1304 blogginlägg sedan 2007
.
28 augusti 2009
Robert Capas världskända bild "fallande soldat" en bluff?
Se underbar fotokonst - Mats fotokonst och bildbyrån webbkusten - 20 år med nöjda kunder på internet
bloggtipset
Fritt fall i forsen vid Dalälven i Älvkarleby
Full fart i forsen vid Dalälven i Älvkarleby. Troligen min bästa bild från 2023. Förra årets regniga sommar hade fyllt på vattenmagasinen ti...
de senaste 12 månadernas bloggtopp
- Med kameran i Prins Eugens fotspår vid Albysjön i Tyresö
- Skeppsvraket Swiks vid Trollskogen på norra Öland
- Övergreppsrecensionen om Anders Petersen
- Almstriden i Kungsträdgården i maj 1971 - del 1
- Varför är det fortfarande så krångligt att blogga?
- Och 2024 års Hasselbladspris gick till Ingrid Pollard...
- Åhhhnej - min favoritlada i Skärplinge har rasat ihop