Mats Lindfors | Webbkusten fotografi - professionell natur och skärgårdsfotograf
tel: 076 205 17 50 e-post: mats@webbkusten.com
om fotograf mats lindfors

1288 inlägg sedan 2007

eller sök

BLOGG | NATURFOTOGRAF MATS LINDFORS FOTOKONST & BILDBYRÅ

FOTOKONST - BILDBYRÅ - DREV EGET FOTOGALLERI I STOCKHOLM I SJU ÅR

27 december 2013

Fotografering handlar om ljus - att vara ljuskänslig

Tänker på ljusets betydelse i bilderna efter att ha sett ett program om målaren Edvard Munch. Att fotografera betyder att skriva med ljus. Inget ljus, ingen bild. Bara svart mörker. Fotografering och bildkonst handlar mycket om ljus - om att vara ljuskänslig. Att kamerasensorn eller filmen i kameran måste vara ljuskänslig är ju självklart. Men att även fotografen måste ha en hög känslighet för ljus. Det är kanske inte något man tänker på alls i början. Men ljustet gör oftast hela skillnaden på en bra eller dålig bild.

Hur ljustet verkar i bilden förstår man med en växande erfarenhet. Genom att titta på ljustet i verkligheten och på hur ljustet verkar i bilderna. Det är något man måste träna upp. Känslan för ljus.

För att förstå hur ljus fungerar i bilder så tycker jag att det är bäst gå tillbaka till de gamla målerimästarna Vermeer, Claude Monet och Edvard Munch. Där finns det mycket att lära.

"Ljusstrimman" en av mina bästa bilder från Stockholms skärgård. Finns att köpa som fototavla. © fotograf Mats Lindfors




ett inlägg som jag rekommenderar

Skeppsvraket Swicks vid Trollskogen på norra Öland

 På hösten för åtta år sedan besökte jag skeppsvraket Swicks, en tremastad skonare som låg uppspolad på en strand nära Trollskogen på nordös...