BLOGG MATS LINDFORS FOTOKONST

FOTOGRAF MATS LINDFORS BILDMARKNAD MED FOTOKONST & WEBBKUSTEN BILDBYRÅ

23 januari 2012

En liten bild - den bästa bild jag någonsin sett

Den bästa bild jag någonsin sett i verkligheten.

Den var inte stor. Ungefär som ett vykort. Ett självporträtt av en 24-årig småbutter man. Men den trollband mig. Fick mig helt i sitt kraftfält. Det fanns något levande i hans blick. Bilden hade nästan 400 år på nacken och hängde på Nationalmuseum. Målarens namn var  Rembrandt Harmensz van Rijns. Namnet borde vara bekant.

Det är inte storleken på bilderna som har betydelse. Det är helt uppenbart för mig efter mötet med denna lilla målning med små fina penseldrag.

På fotografifronten slåss de mest betydande fotograferna i världen om att visa upp de till ytan största bilderna i utställningshallarna. Där verkar man tro att störst är bäst. Det är som dom inte vågar lita på sina bilders innehåll. Ett tecken på tvivel och nervositet? Kanske rädda för att bilderna inte skall bli omtyckta annars? Att försöka imponera med storlek är ren idioti.

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Ja, vilken lyster det är i den tavlan. De flesta av hans målningar...och så kan jag inte låta bli att fundera: tänk vilken upplevelse det skulle vara att få se dem när de var nymålade, då de hade de rätta vibrerande färgerna!!

// Boije

Landskapsfotograf Mats Lindfors sa...

Ja, oj. Men så långt har jag aldrig tänkt. Men det skulle varit storslaget.