Mats Lindfors | Webbkusten fotografi - professionell natur och skärgårdsfotograf
tel: 076 205 17 50 e-post: mats@webbkusten.com
om fotograf mats lindfors

1288 inlägg från 2007

eller sök

BLOGG | NATURFOTOGRAF MATS LINDFORS FOTOKONST & BILDBYRÅ

FOTOKONST - BILDBYRÅ - DREV EGET FOTOGALLERI I STOCKHOLM I SJU ÅR

28 oktober 2011

Bli en fotograf i toppklass på 10.000 timmar

Hur blir man en fotograf i toppklass? Det är en fråga som nog många fotointresserade ställer sig. Men svaret vill man kanske inte längre veta. Det tar minst 10.000 timmars intensivt bildarbetande. Det påstår Anders Ericsson, professor i psykologi som har forskat på expertprestationer under många år. Läs gärna artikeln "Övning i 10.000 timmar slår medfödd begåvning" i SvD.se. Ofta så tror man att de som är riktigt duktiga på något har en medfödd talang och underskattar all tid som är nedlagd på att träna och öva.

Detta får mig att tänka på min egen utveckling som fotograf. Mina första fotografier i tidiga tonåren visar inga tecken alls på att jag skulle kunna bli fotograf överhuvudtaget. Bilderna var i allra högsta grad medelmåttiga. Men så hände något som skulle förändra mig. Jag fick följa med in i Bagarmossens skolas mörkrum. Där fick jag se fotopapper belysas och läggas i framkallningsbad och bilder började sakta att träda fram. Det var ett magiskt ögonblick för mig och sedan dess har jag alltid sett på bilder på ett helt annat sätt. Det ögonblicket öppnade både mina ögon och min bildkänsla. Ett avgörande ögonblick för mig i livet. Jag ville bli fotograf.

Sedan följde många intensiva timmar med fotograferande och bildtränande under tonåren. Och resultaten lät inte vänta på sig. Jag imponerade på hela min omgivning med mina bilder. Jag tänkte aldrig på hur många timar jag lade ned på min hobby. Men fotointresset upptog all min lediga tid. Nu har jag med råge passerat 10.000 timmars fotograferande och bildjobbande. Och det känns fortfarande som om jag lär mig nya saker hela tiden. Det finns så mycket kvar att lära. Det finns inga genvägar. Det är bara att jobba, jobba, jobba. Och om jag har blivit en fotograf i toppklass eller inte är upp till bildbetraktarna att avgöra.

ett inlägg som jag rekommenderar

Skeppsvraket Swicks vid Trollskogen på norra Öland

 På hösten för åtta år sedan besökte jag skeppsvraket Swicks, en tremastad skonare som låg uppspolad på en strand nära Trollskogen på nordös...