MATS LINDFORS FOTOGRAFI

PROFESSIONELL SKÄRGÅRDSFOTOGRAF - NATURFOTOGRAF - LANDSKAPSFOTOGRAF - I 25 ÅR

06 september 2011

Terje Hellesø - en falsk profet bland naturfotograferna

Med stor bestörtning har jag följt diskussionerna om den prisbelönade naturfotografen Terje Hellesøs fuskande med att klistra in andra fotografers djurbilder i sina egna. En mycket sorglig läsning. Det första jag undrar över är vad som driver en människa till att fuska och ljuga så till den milda grad som han har gjort. När han redan hade ett så gott rykte och var så känd.

Fusket verkar tyvärr ha varit mycket omfattande och sträcka sig över många år. Så det är ingen tillfällig händelse. Att han sedan kunde sitta i en radiostudio i förra veckan och blåneka till fusket med en lugn och förtroendeingivande röst gjorde honom till en lögnare och bedragare av stora mått enligt min uppfattning. Det äcklade mig oerhört. Han borde ha erkänt omedelbart och redovisat alla bildlögner.

Terje var en auktoritet och förgrundsfigur inom naturfotografin, få fotografer har som han kunnat skapa intresse för naturfotografi. Tusentals har besökt hans blogg så gott som dagligen och kommentarer och beröm haglade in på varenda inlägg. Han åtnjöt en väldigt stor trovärdighet i fotografkretsar och ingen vågade ens tänka tanken på att han var första klassens bildmanipulatör. Terje som hela tiden tryckte hårt på naturbildernas äkthet och var emot bildbehandling. Tills en jägare tog till orda på sin blogg.

Det jag främst beundrade hos Terje var han otroliga energi och engagemang. Jag fattande inte hur tiden räckte till för allt han gjorde. Men nu är det lättare att förstå den saken. Bildmässigt har han inte speciellt ofta gett mig några stora upplevelser eller inspiration. Det var däremot hans brinnande intresse något som smittade av sig. Det är nog många med mig som känner sig lurade, ledsna och besvikna när sanningen om hans fejkade bilder har kommit fram.

2 kommentarer:

gsall sa...

Bra inlägg.
Jag är också bestört och undrar hur man kan sätta sin person på spel på detta sätt. Han ligger på topp och gör detta, han kan ju aldrig komma tillbaks. Jag har köpt en bok av honom men vill nu ha tillbaks mina utlägg, jag ser inget värde i boken.
/Göran

Landskapsfotograf Mats Lindfors sa...

Tack Göran! Hela historien känns väldigt obehaglig. Han har passerat så många gränser för vad man absolut inte skall göra.