MATS LINDFORS FOTOGRAFI

PROFESSIONELL SKÄRGÅRDSFOTOGRAF - NATURFOTOGRAF - LANDSKAPSFOTOGRAF - I 25 ÅR

10 juni 2011

Värdelöst att vara fotograf i Sverige

En av Sveriges bästa fotografer, Denise Grünstein, representerad på Moderna Museet, hade nyss en bild till salu på Bukowskis market. Utropspriset var 50.000 kr för en bild monterad på silkonglas 125 cm bred, minns ej höjden. Två bud hade lagts, varav det högsta var på 20.000 kr. Vad jag förstår så är det inte ens i nivå med framställningskostnaden för kopian. Detta är chockerande uselt, så uselt att Bukowskis nu har dragit tillbaka bilden. Ska f-n vara fotograf i Sverige.

Trots ett år med Fotografiska och en mängd av små fotogallerier i Stockholm så verkar absolut inget ha hänt när det gäller viljan att betala för bra fotografi ens från dom bästa fotograferna som landet har. Detta känns väldigt deprimerande. Kan det någonsin komma till att bli en vändning på den fronten?

Den överkörda plåtburken får symbolisera den usla prisnivån för de till och med bästa Svenska fotograferna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nä, käkar du bittermandel eller? Hur sur blir du när du får punka på bilen och vad ondgör du dig över då?
Gilla läget helt enkelt, man kan inte anpassa verkligheten till sig själv.

Landskapsfotograf Mats Lindfors sa...

Hej Anonym, jag förstår inte ditt resonemang riktigt. Tänk om din arbetsgivare visste att du skulle "gilla läget" med en månadslön på t.ex. 5,000 kr eller mindre. För att ta som ett exempel. Eller varför inte jobba helt gratis?