Mats Lindfors | Webbkusten fotografi - professionell natur och skärgårdsfotograf
tel: 076 205 17 50 e-post: mats@webbkusten.com
om fotograf mats lindfors

1288 inlägg från 2007

eller sök

BLOGG | NATURFOTOGRAF MATS LINDFORS FOTOKONST & BILDBYRÅ

FOTOKONST - BILDBYRÅ - DREV EGET FOTOGALLERI I STOCKHOLM I SJU ÅR

27 juni 2011

"Phil Spector - musikgeniernas geni"

Lyssnar på Beatles och skriver samtidigt, få se om det funkar. Blev musiksugen av att se filmen om Phil Spector på SVT-play under dagen. Blev överraskad av hans enorma betydelse inom poprockmusiken. Att han var stor det visste jag, men inte att han hade betytt så mycket. Att han hade producerat en del av Beatles och Lennon stora låtar var jag inte klar över. Lennons "Imagine" t.ex. Han ville stå i bakgrunden och hamnade i verkligen bakgrunden. Tänk om han hade gjort solokarriär istället?

Programmet var intressant ur flera synvinklar. Först och främst makalös musik. Och det gav en inblick i hur skapandeprocessen fungerar. Hur stentufft och känsligt det är att vara i översta världstoppen. Att återigen barndomssmärtor kanaliseras om till mästerverk. Och att Phil Spector alltid var en outsider som aldrig kom in i värmen. Trots alla han succéer. Det finns ingen rättvisa, men det visste jag i och för sig förut. En del kan vara hur bra som helst, men det hjälper ändå inte för att bli accepterad av etablissemanget. Bilden av ett ensamt olyckligt missförstått geni tonade fram i filmen. Mycket sorgligt. Och sedan rättegången där han till slut blev fälld för mord. Sorgligare kunde det knappast ha blivit. Tveksamt om han var skyldig, min uppfattning.

Det var John Lennons son Sean som yttrade att Phil Spector var musikgeniernas geni. Programmet kan ses på  SVT-play fram till den 15 juli.


ett inlägg som jag rekommenderar

Skeppsvraket Swicks vid Trollskogen på norra Öland

 På hösten för åtta år sedan besökte jag skeppsvraket Swicks, en tremastad skonare som låg uppspolad på en strand nära Trollskogen på nordös...