MATS LINDFORS FOTOGRAFI

PROFESSIONELL SKÄRGÅRDSFOTOGRAF - NATURFOTOGRAF - LANDSKAPSFOTOGRAF - I 25 ÅR

26 maj 2011

Svarta hemsidor börjar att bli riktigt påfrestande

Många fotografer har en vana eller ska man kalla det ovana att göra sina hemsidor med svart bakgrund. Det kanske var effektfullt till en början men nu börjar jag att tycka att det ytterst påfrestande. Anledningen är väl den att dom tror sig att bilderna skall göra sig så att dom ser förhöjda och extra bra ut. Men i längden tror jag att det blir precis tvärt om. Dom kanske till och med tror att dom är originella och exklusiva när dom har svarta hemsidor.

Lyssnade på en av de erfarna bildinköparna i USA, Stella Kramer för en tid sedan när hon ondgjorde sig över de svarta webbsidorna som fotografer så ofta har. Och visst, svart blir trist och påfrestande i längden. Det liksom suger energin ur bilderna. Rätt använt kan det givetvis fungera. Men det görs allt för ofta i fel sammanhang. Som en slags standard.

Jag har kanske blivit överkänslig för fula hemsidor över åren. Som kan förstöra bildupplevelsen, ibland nästan helt. Det finns flera duktiga fotografer som har så jobbiga hemsidor att jag nästan inte kan besöka dom utan att börja må dåligt. Dom kan ha gräsliga störande grafiska element som fullständigt slår ihjäl bilderna. Ett efter ett par besök så kommer jag sällan tillbaka dit.

Ljust och enkelhet är väl ett bra grundtips att gå efter när man gör sin hemsida. Låt bilderna tala. Tilläggas ska att jag uppskattar enkel snygg design väldigt mycket. Då blir det en ren njutning att surfa runt och kolla in bilder.

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Javisst, håller med där. Och så är det problem med att läsa texten, ifall den är mer än några rader. Vit text på svart bakgrund "biter sig fast" och man ser ränder. Mycket svårt för ögat, jag stänger oftast ner de sidorna.

Landskapsfotograf Mats Lindfors sa...

Ja, svart bakgrund är mycket läsovänlig kan man säga. Svarta ränder bildas i blicken som sitter i i någon minut. Jobbigt. Svart kanske också har något att göra med tuffhet, kom jag på nu.

Intressant blogg du hade själv. Kul.