Mats Lindfors | Webbkusten fotografi - professionell natur och skärgårdsfotograf
tel: 076 205 17 50 e-post: mats@webbkusten.com
om fotograf mats lindfors

1288 inlägg från 2007

eller sök

BLOGG | NATURFOTOGRAF MATS LINDFORS FOTOKONST & BILDBYRÅ

FOTOKONST - BILDBYRÅ - DREV EGET FOTOGALLERI I STOCKHOLM I SJU ÅR

05 april 2011

Är fotografi både skapande och registrering?

Vad är fotografi? Vad är en fotografisk registrering? Vad är en bild? Under Kulturhusets fotodagar i mars valdes en fotograf ut som skall få ha en utställning där. Han heter Erik Berglin och hade fotograferat borttappade handskar och vantar. I mina ögon är det inte alls fotografi som jag tänker mig den.

För mig är fotografi ett skapande av en bild med en kamera. Erik Berglin har endast registrerat vantarna med en kamera. Skapelseprocessen är reducerad till ett absolut minimum. Att sedan Berglins registreringar satts samman till ett konstnärligt verk är en annan sak. Jag gillar verket som sådant, men fotografi är det inte för mig.

Berglins fotografier är ett exempel på det torra intellektuella sättet att uttrycka sig med bild. Att jobba med en idé. Jag tycker att det är roande, men bilderna kan aldrig nå mig på ett djupare plan. För mig så är det helt enkelt inte tillräckligt intressant. För mig ska bilder nå till känslorna. Nå bortom det intellektuella. Drabba mig på något plan.

Vi borde kanske börja göra skillnad på registrering och skapande av en bild.

Jag såg en överkörd kaffemugg på gatan. Jag tyckte den såg intressant ut och fotograferade den. Jag gjorde ett val. Är det en registrering eller en skapad bild? Man kanske ska göra skillnad på att ta ett fotografi och skapa en bild i fortsättningen?

Erik Berglin tog sin magisterexamen vid Högskolan för fotografi i Göteborg våren 2010. Får man lära sig skillnaden mellan skapande av bild och fotografisk registrering där?

ett inlägg som jag rekommenderar

Skeppsvraket Swicks vid Trollskogen på norra Öland

 På hösten för åtta år sedan besökte jag skeppsvraket Swicks, en tremastad skonare som låg uppspolad på en strand nära Trollskogen på nordös...