MATS LINDFORS FOTOGRAFI

PROFESSIONELL SKÄRGÅRDSFOTOGRAF - NATURFOTOGRAF - LANDSKAPSFOTOGRAF - I 25 ÅR

09 mars 2011

Min första riktiga panoramabild blev kanske rätt OK ändå?

För tre år sedan provade jag att fotografera panoramabilder med ett panoramahuvud. Men det kändes lite för tekniskt och mödosamt för mig. Panoramabilderna kom att bestå av runt tio bilder som sedan skulle sättas ihop i datorn. Jag kom dock aldrig att bli riktigt nöjd med resultatet.

Panoramabild från Hallskär i Stockholms skärgård
Under kvällen fick jag besök av en kompis som hittade just den panoramabilden liggande på datorns skrivbord. Vi öppnade den och jag suckade uppgivet. Nä, det där med panaoramabilder går nog aldrig att få att bli bra tänkte jag. Men efter att ha besökt Peter Liks hemsida så kunde jag konstatera att jag hade fel. Det går visst att göra fina panoramabilder.

OK. då var det bara att sätta igång. Öppnade bilden i bildbehandlingsprogrammet. Funderade över att beskära den. Provade några olika skär och blev smånöjd. Sedan gällde det att få bilden att lyfta i färg och kontrast som jag helt hade missat. Och efter lite putsande och fejande så började bilden att likna något jag kunde tycka om. Den kanske blev rätt OK till och med.

Inga kommentarer: