Mats Lindfors | Webbkusten fotografi - professionell natur och skärgårdsfotograf
tel: 076 205 17 50 e-post: mats@webbkusten.com
om fotograf mats lindfors

1288 inlägg från 2007

eller sök

BLOGG | NATURFOTOGRAF MATS LINDFORS FOTOKONST & BILDBYRÅ

FOTOKONST - BILDBYRÅ - DREV EGET FOTOGALLERI I STOCKHOLM I SJU ÅR

27 augusti 2010

Gun Gallery visar sensationellt bra fotografi








Höstsäsongen startade som en stormvind i Stockholms gallerivärld under gårdagskvällen. Det var långt fler vernissager samtidigt än vad som var möjligt att besöka.

Jag tog mig först till det till ytan nu halverade Fotografins Hus på Skeppsholmen som nyöppnade efter renoveringsuppehållet med Margherita Spiluttini – Beyond Nature/Constructions of Landscape. Och visst fanns där en del riktigt fina bilder.

Men är det bra eller dåligt att det gamla golvet från militärtiden har fått vara kvar obehandlat? Tycker nog att golvet tar udden av bilderna. Eller är jag överkänslig? Jag kände en rastlöshet i kroppen och skyndade vidare.

Kursen sattes mot Gun Gallery på Runebergsgatan 3. Där stod besökare redan utanför galleriet och diskuterade livligt och jag förstod att utställningen "The Ruins of Detroit" med av Yves Marchand och Romain Meffre måste vara laddad.

Snabbt insåg jag att det var fotografi i det högre skiktet som visades. Bilderna var helt enkelt otroligt bra. På högsta nivå vad skickliga erfarena fotografer kan åstadkomma på toppen av sina karriär i världstoppen. Jag såg mig runt efter de naturligtvis nu medelålders fotograferna men kunde inte finna dom. Däremot verkade ett par mycket unga män/killar vara mycket upptagna med att prata med besökarna. Vad gjorde dom där? Märkligt tyckte jag. Den ena kunde på sin höjd vara lite över tjugo år gammal.

Men det var helt överraskande, de två Franska utställande fotograferna. Efter den upptäckten så kände jag mig rejält omskakad. Något liknande hade jag aldrig varit med om. Det två hade jobbat tillsammans i fem år och stod bägge för bilderna tillsammans. De använde bara en kamera och arbetade ihop om bildernas tillkomst. Ett ovanligt förfaringssätt som fick mig att tänka på konstnärsduon George & Gill. Utställningens tema handlade om övergivna byggnader i Detroit som hade haft sina glansdagar under 50-talet.

Efter tio varv runt i galleriet vacklade jag ut på gatan. Stundtals hade bilderna gett mig gåshud. Bättre än så kan det inte bli.

Det tre bästa exemplen på vad god fotografi som som jag har sett i Stockholm under de tio senaste åren är Cindy Sherman, Araki och nu duon Yves Marchand och Romain Meffre. Det vill inte säga lite.

På den nedre bilder syns de två unga franska fotograferna till höger. Rusa nu till Gun Gallery, utställningen håller på till den 19 september.

ett inlägg som jag rekommenderar

Skeppsvraket Swicks vid Trollskogen på norra Öland

 På hösten för åtta år sedan besökte jag skeppsvraket Swicks, en tremastad skonare som låg uppspolad på en strand nära Trollskogen på nordös...